Hou jij de maandelijkse prestaties van je website bij in Google Analytics, maar weet je niet wat de belangrijkste controlepunten zijn? Hieronder vind je de superhandige blog waarmee je kunt checken of je anno 2018 nog de juiste koers vaart wat betreft de belangrijkste controlepunten voor je website.
Via welke kanalen komen je bezoekers?
Hoe komen jouw websitesbezoekers nou eigenlijk op je website terecht? En hoe kun je controleren of je online marketing activiteiten een positief effect hebben gehad?
Onder het tabje ‘verkeersbronnen’ kun je per bron specifiek zien waar je verkeer vandaan komt en hoeveel bezoekers dit zijn. Hierin is het van belang dat je niet kijkt naar de hoeveelheid gebruikers maar juist naar de kwaliteit van de websitebezoeker. Zijn het bijvoorbeeld bezoekers die ook echt op zoek zijn naar wat je aanbiedt of verlaat deze doelgroep direct de website wanneer ze aankomt op de landingspagina.
Monitor je 404-pagina’s op jouw website
Een 404-pagina komt tevoorschijn zodra een pagina niet meer bestaat. Dit probleem kan voorkomen wanneer een url wordt gewijzigd. Hiervoor kun je echter een Google-analytics -weergave voor foutpagina’s maken zodat je precies kunt zien welke foutpagina’s verkeer krijgen en waar dit verkeer vandaan komt.
Mocht je graag willen controleren waar de knelpunten zich bevinden. Ga dan in Google Analytics naar: Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen om in het overzicht te zien waar de invalide url zich bevindt.
Gedrag > Site-content > Alle pagina’s om de het verkeer te zien en de desbetreffende url.
Welke content is relevant voor jouw bezoekers?
Het is belangrijk om te weten waar je websitebezoeker in geïnteresseerd is. In Google Analytics is dit gelukkig heel simpel te meten. Bij Gedrag > Site-content > Alle pagina’s kun je zien welke specifieke pagina’s worden bekeken door de desbetreffende websitebezoeker. Op basis van het paginapad in Analytics kun je zelfs nog veel geavanceerder resultaten meten.
Google Analytics beheert het paginapad onder: site-content > Gedetailleerd inhoudsrapport. Hiermee is het mogelijk om te zien welke categorieën het meest interessant zijn voor de websitebezoeker. Ook is deze sectie belangrijk om de bounce rate (vroegtijdige websiteverlaters) per pagina te meten zodat je kan bekijken welke content wel geschikt is voor de bezoeker en waar ze niet op zitten te wachten.
Wat zijn je conversies?
Je website is meer dan een visitekaartje. Het realiseren van je beoogde doel is dan ook de belangrijkste reden van een website. Denk hierbij aan het krijgen van offerteaanvragen, aankopen in de webshop of bijvoorbeeld inschrijvingen voor een online training.
Deze conversies worden “harde conversies” genoemd en dragen direct bij aan het resultaat van je bedrijf. Hoe vaak deze doelen worden behaald vind je terug onder Conversie > Doelen > Overzicht. Tevens vind je hier op welke pagina de meeste doelen worden behaald en wat die doelen opleveren aan omzet. (mits je dit hebt ingesteld)
Meten is weten en gissen is missen. Meet daarom dagelijks de conversie op je website en stuur vervolgens bij waar nodig.
Wat zijn de verschillen in prestatie tussen desktop, mobiel en tablet
Bezoekers hanteren een ander gedragspatroon op een desktop dan op een mobiel toestel. Je ziet op mobiele telefoons meer het “scroll-patroon” zoals je dit op social media ook vaak terugziet. Dit gedrag kan invloed hebben op je conversies. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hierdoor een conversie wel wordt behaald op je desktop, maar niet op je mobiele toestel of tablet. Dit omdat een call-to-action op de desktopversie bijvoorbeeld bovenaan staat en bij de mobiele weergave pas later op de pagina wordt getoond.
Onder Doelgroep > Mobiel > Overzicht kun je gericht kijken (per conversiepunt) wat er mis gaat. Op basis van deze statistieken kun je vervolgens de pagina’s dusdanig aanpassen, zodat zowel de mobiele- als de desktopversie weer optimaal presteren.
Wat zijn de afhaakmomenten op je website
Onder Conversies > E-commerce > Winkelgedrag is het mogelijk om te zien hoe de websitebezoeker zich door de webwinkel navigeert. Met deze gegevens is het veel eenvoudiger om de winkelervaring te meten. Denk hierbij aan gegevens als:
- Hoeveel bezoekers bekijken er daadwerkelijk producten in de shop.
- Hoeveel bezoekers komen tot aan de check-out pagina.
- Hoeveel bezoekers gaan over tot een transactie.
Op basis van dit rapport kun je direct zien waar de afhaakmomenten plaatsvinden. Wederom speelt de gebruiksvriendelijkheid van de pagina en de getoonde content een belangrijke rol in de de motivatie van de bezoeker om verder te gaan. Zorg er daarom altijd voor dat de bezoeker content voorgeschoteld krijgt binnen zijn of haar interessegebied, de pagina gebruiksvriendelijk is en alle functionaliteiten optimaal werken.
Controleer de zoekopdrachten in Google van je bezoekers
Het is belangrijk om te weten wat een bezoeker intypt in Google waardoor hij of zij uiteindelijk op jouw website belandt. Door het algoritme van Google Search Console is het mogelijk om de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten bij te houden.
Wanneer Google Analytics en Google Search zijn gekoppeld, kun je vervolgens deze data meten onder Acquisitie>Search console. Deze twee complementen zorgen ervoor dat je meer inzicht hebt in de zoekresultaten die bezoekers gebruiken om op je website te komen.
Check de totale verbetering van je website
Wanneer je de hierboven genoemde punten als leidraad gebruikt bij het controleren van je maandelijkse Google Analytics check, moet het eenvoudig zijn om de juiste data te vergaren. Door vervolgens kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) op te stellen en deze op basis van de gegevens uit Analytics te analyseren is het mogelijk om de prestaties van de website te meten en uiteindelijk te optimaliseren.